UGODNE VIKEND VOZOVNICE OD 1. 7. 2021 NAPREJ

Ministrstvo za infrastrukturo s 1. julijem uvaja dve vozovnici, ki potnikom prinašata dodatne ugodnosti pri potovanju z medkrajevnim avtobusnim javnim potniškim prometom in domačim železniškim prometom.

Vikend vozovnica za družine in skupine potnikov

Vozovnica bo omogočala družinam oziroma skupinam potnikov do 5 oziroma do 10 oseb, med katerimi je vsaj en otrok v starosti do 14 let, neomejeno število potovanj z medkrajevnim avtobusom ali z vlakom ob sobotah, nedeljah in praznikih v obdobju štirih zaporednih dni. Cena vikend vozovnice bo 15 evrov za skupine do pet oseb in 30 evrov za skupine do 10 oseb.

Nakup vikend družinske vozovnice je mogoč le na prodajnih mestih za IJPP VOZOVNICE. Vozovnica se naloži na neimensko IJPP kartico, kar stane 3,00 EUR.

 

Vikend popusti 75%

Potujoči bodo vse sobote, nedelje in praznike v obdobju od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 lahko potovali s 75% popustom na vseh enotnih vozovnicah v medkrajevnem avtobusnem in domačem železniškem prometu.
Nakup enkratne ali dnevne vikend vozovnice s 75 % popustom je omogočen na IJPP prodajnih mestih. Vozovnica se naloži na neimensko IJPP kartico, kar stane 3,00 EUR.

Pri vozniku na avtobusu je mogoče izvesti nakup le enkratnih vikend vozovnic in sicer samo za relacijo na kateri se vozilo vozi. Vozovnica kupljena pri vozniku ne omogoča prestopanja.

 

Ugodnosti, ki bodo v veljavi od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2022 se uvajajo z namenom dodatne spodbude za ponovno oživitev javnega potniškega prometa po epidemiji COVID-19 kot ene najbolj trajnostnih oblik mobilnosti. Ministrstvo za infrastrukturo poziva vse potujoče, posebej pa družine in skupine, ki so pretežno vezane na potovanja z avtomobilom, da preizkusijo prednosti potovanja z javnim potniškim prometom pod posebno ugodnimi pogoji.

Glede na odziv potujoče javnosti se bo ministrstvo odločilo o trajni uvedbi popustov in ugodnosti.

Poleg navedenega bo Ministrstvo za infrastrukturo z novim šolskim letom uvedlo poenostavitev sistema subvencioniranih vozovnic za dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. Vse subvencionirane relacijske vozovnice bodo nadomeščene z eno samo vozovnico, ki bo veljala za neomejeno število voženj na celotnem območju Republike Slovenije. Poleg tega je novost, da bo vozovnica veljala skozi celo leto, ne le do konca šolskega leta. Cena te vozovnice bo 25 evrov na mesec.

Taka vozovnica bo bistveno poenostavila dosedanji sistem relacijskih vozovnic. Za uporabnika bo bistveno ugodnejša saj mu bo omogočala ne le potovanja od doma do kraja izobraževanja in nazaj temveč tudi potovanja v prostem času po območju celotne države. Namen teh sprememb je povečati privlačnost javnega potniškega prometa za mlade in ohraniti njihove potovalne navade tudi po koncu izobraževalnega procesa. S tem želimo omejevati obseg osebnega motoriziranega prometa v Republiki Sloveniji in prispevati k ciljem zniževanja negativnih vplivov prometa na okolje in podnebje.

 

Dodatne informacije glede družinskih vozovnic v priponki.