OD 10. 1. 2022 OMEJENO ŠTEVILO POTNIKOV NA AVTOBUSIH

Od ponedeljka, 10. 1. 2022, prične veljati sprememba Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, s katerim se omejuje število potnikov pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih.

OMEJITEV ŠTEVILA POTNIKOV

Število potnikov je omejeno na število registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom.

V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj 1 meter.

Pri prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.

VSTOP IN IZSTOP POTNIKOV

Potniki vstopajo pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

PCT POGOJ

Uporaba javnega prevoza potnikov  je dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT skladno z določili odloka. PCT pogoja ni potrebno izpolnevati osebam, ki so mlajše od 12 let ter učencem in dijakom.

UPORABA ZAŠČITNE MASKE

Pri prevozu je obvezna uporaba zaščitne maske za vse potnike, razen za:

- otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,

- osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena.

 

Izvajanje prevoza potnikov se še naprej izvaja v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.